Project

Een jihad van liefde

Rataplan
Afbeelding
jihad van liefde
Locatie
Rataplan & toer in Vlaanderen
Organisator
Rataplan
Wanneer
-

Voorstelling

Rataplan zal met Rashif El Kaoui, Amara Reta, Hans Van Cauwenberghe en Rachid Atia een theatervoorstelling produceren op basis van ‘Een Jihad Van Liefde’, een tekst van Mohamed El Bachiri opgetekend door David Van Reybrouck. Bij de voorstelling zal samen met een pool Borgerhoutse jongeren een omkadering uitgewerkt worden, ter verwerking, bediscussiëring, interpretatie van het thema, de tekst en voorstelling. De voorstelling gaat eind april 2019 in première in Rataplan. In 2020 zal het stuk door Vlaanderen toeren. Op elke speelplek kan met de ontwikkelde basisomkadering aan de slag gegaan worden, en kan deze lokaal vertaald worden met een vaste moderator, met plaatselijke jongeren, organisaties en scholen…

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

Beoordeling van de jury

Interessant n boeiend hoe het theaterstuk ook als tool wordt gebruikt om het maatschappelijk debat op te wekken en jongeren uit Borgerhout actief te betrekken in de discussies en nagesprekken. Er zit veel potentieel in deze format en het blijft een boek/thema dat kan verbinden over grenzen heen (religieus, taal, communautair).