Blog

Artiesten in de wolken

De “Gentse Luchtfeesten”: muziek uit twee luchtballonnen voor de Gentse wijken als troost voor de geannuleerde Gentse Feesten.
Gentse Luchtfeesten
Vrijdagavond zijn twee muzikale luchtballonnen over Gent gevlogen, onder de noemer "Gentse Luchtfeesten". Het initiatief ging uit van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna en de Gentse vzw Trefpunt. “We wilden de Gentenaar een cadeautje geven in deze vreemde tijden. De Gentse Feesten zijn dan wel geannuleerd, wij zorgden toch voor gratis muziek. Niet vanop een plein, maar vanuit de lucht! 100% coronaproof dus” zegt Mehdi Maréchal van Darna.

Via dit initiatief wilden de organisaties Darna en Trefpunt de Gentenaars bereiken volgens de filosofie van Walter De Buck, die in de jaren ’60 de Gentse Feesten nieuw leven inblies: een laagdrempelig volksevenement dat verschillende wijken en inwoners met elkaar verbindt ongeacht origine of stand. “Door muziek uit de vier windstreken naar de verschillende wijken te brengen zonder samenscholingen te riskeren, konden we toch dat Gentse-Feesten gevoel creëren zonder risico’s voor de volksgezondheid” aldus nog Mehdi Maréchal. Darna organiseerde vorig jaar tijdens de Gentse Feesten reeds het geslaagde “oriëntal Friday” met Trefpunt bij Sint-Jacobs.

 

Twee heteluchtballonnen, met DJ’s Jan Hozee en Tarik El Hardouz en met de Gentse volkszanger Wim Claeys vlogen over de Gentse wijken Stationsbuurt, Nieuw-Gent, Sint-Denijs Westrem en Brugse Poort. Vanuit de lucht brachten ze wereldmuziek en Gentse volksliedjes. “Het vliegerke” van Walter De Buck kwam in de wolken volledig tot zijn recht. “Vanop deze hoogte heb je echt het gevoel dat je voor heel Gent aan het spelen bent” zegt Wim Claeys enthousiast. “Het was ongelooflijk om te zien hoe mensen vanop de grond zwaaiden en meedansten met de muziek”. “en ook op Marokkaanse ritmes!” voegt Tarik El Hardouz er lachend aan toe.

 

Ook voor DJ Jan Hozee was het een unieke belevenis: “Het is zonder twijfel de speciaalste DJ-set die ik ooit gedraaid heb!”

 

De hele live-stream van de ballontocht is nog steeds te zien op de facebookpagina’s van Trefpunt vzw en Darna Vlaams-Marokkaans culturenhuis

 

Volg meer nieuws via