Agenda

HAK A MAMA - Neta Elkayam & Tom Cohen

Ancienne Belgique
Neta Elkayam
Muziek

Muziek

Voor de slotavond van Darna Fest nodigt Darna dirigent Tom Cohen en zangeres Neta Elkayam uit voor een uitzonderlijk concert, begeleid door Brussels Philharmonic Soloists. Met een optreden van Al'Fanamenco als voorprogramma!

HAK A MAMA - Neta Elkayam & Tom Cohen 

Het project Hak a Mama wil een brug slaan tussen tijdperken en culturen. Het uitgangspunt is de muziek waar onze joodse en islamitische grootmoeders naar luisterden toen ze jong waren in Marokko, de gemeenschappelijke culturele basis van waaruit en waar op ze zijn opgegroeid.

In een soort beweging die teruggaat naar dit gemeenschappelijke uitgangspunt en tegelijkertijd evolueert naar het heden, hier en nu, worden deze prachtige werken hier gepresenteerd in een ontroerende interpretatie door Neta Elkayam, gedragen door de unieke arrangementen van maestro Tom Cohen voor de Brusselse Filharmonische Soloists en een Marokkaans orkest. Tom is een onvoorwaardelijke liefhebber van Marokko en weet deze muzikale schatten over te brengen, zelfs aan degenen die niet in deze traditie zijn opgegroeid en de oorsprong ervan niet kennen.

Deze intergenerationele, intercontinentale en intertemporele ontmoeting is in feite een open en gastvrij artistiek dialoog die talen en klanken vermengt en die de magische verbindende kracht illustreert van de vrolijkste en droevigste muziek die je ooit zult horen!
 

LINE-UP

Tom COHEN, arrangementen & dirigent - Neta ALKAYAM, zang -  Abderrahim SEMLALI, viool - Abdelhafid CHAKKOUR, ‘oud  - Ahmed EL MAAI, qanoun - Tammam RAMADAN, ney - Ahmed KHAILI, darbouka, keyboards - M’hamed EL MENJRA, basse - Karim ZIAD, drums 

Brussels Philpharmonic Solists

 

PRAKTISCH

Koop uw ticket online

 

 

Over de artiesten

 

Neta Elkayam

Als multidisciplinair kunstenaar en muzikante krijgt Neta Elkayam internationale erkenning als uitvoerder van Noord-Afrikaanse muziek. Inspiratie voor haar kunst en muziek haalt ze bij de Joodse artiesten uit Noord-Afrika, waarbij ze hun roots verbindt met hedendaagse internationale kunst- en muziekscenes, terwijl ze er evengoed invloeden van Andalusische, Amazigh- en mediterrane muziek, rock, pop en jazz in verwerkt.

Als componiste, zangeres en muzikante, met als uitvalsbasis Israël, onderhoudt Neta Elkayam nauwe banden met Marokko, het land van herkomst van haar familie. Ze beschouwt haar Marokkaanse afkomst als een deel van haar identiteit en blijft inspiriatie putten uit dit joods-Marokkaanse erfgoed in de muziek. Ze veroverde een internationaal publiek door haar stem te lenen aan de oriëntaalse muziek van Noord-Afrika en liet de as Jeruzalem-Casablanca trillen door er op de meest prestigieuze podia te klimmen, omringd door verschillende orkesten en topmuzikanten.

Neta Elkayam vertolkt op een heel persoonlijke manier de grote klassiekers van het Marokkaanse lied, zoals Hak a Mama. Deze klassieker van het traditionele lied werd in de jaren '20 uitgevoerd door de beroemde Marokkaans-joodse sjeikha Zahra El Fassia. Maar ook Muhal Nensah, een liefdeslied uit de jaren zestig van Sliman Almagribi (Shlomo Ben Hamu) en Muima, op een gedicht van Moshe Ben Hamu, opgenomen in de jaren '70 door zangeres Jasmine Almagribia, krijgen een plaats in haar repertoire.

Tom Cohen

Tom Cohen ontwikkelde zijn eigen muzikale taal, die hij ertoe aanzette om overal ter wereld orkesten op te richten volgens het originele Jeruzalem-model. Onder meer het 'Orchestre Symphonique Andalou De Montréal' in Canada, "The MED Orchestra" in België en het "Symphoniyat" in Marokko werden door hem opgericht. Hij heeft het unieke vermogen om muziek uit Noord-Afrika en Arabische landen over te brengen op klassiek geschoolde westerse musici - en visa versa. Een talent dat hij inzette om zowel "The Israel Philharmonic Orchestra" als het beroemde Algerijnse "El Gusto"-orkest te dirigeren. Van 2011 tot 2013 was Tom Cohen artistiek directeur van het "Gibraltar World Music Festival", en momenteel is hij de artistiek directeur van het Akko "Arabesque" International Arabic Music Festival.

Tom Cohen werkte samen met wereldberoemde artiesten zoals Rachid Taha, Enrico Macias, Yasmin Levy, Ishtar Alabina, David Broza, Nasreen Qadri, Benjamin Bouzaglo, Emil Zrihen en Maurice el Medioni. Hij wordt beschouwd als een van de meest fascinerende mandolinespelers ter wereld. Daarbij bespeelt hij een speciaal voor hem gebouwd instrument door de Israëlische gitaarbouwer Boaz Elkayam, met een unieke techniek die hij ontwikkelde en waarmee hij zijn Arabisch-Andalusische kennis combineert met zijn westerse muzikale opleiding.

Vanuit zijn liefde voor Marokko, weet Tom Cohen de muzikale schatten over te brengen, ook aan hen die niet in deze traditie groot werden en er de oorsprong ervan niet kennen. Deze intergenerationele, intercontinentale en intertemporele ontmoeting is in feite een open en gastvrij artistiek dialoog dat taal en muziek vermengt. 

Tom Cohen

Brussels Philharmonic Soloists

Onder de naam Brussels Philharmonic Soloists brengen de musici van Brussels Philharmonic sinds 2009 uiteenlopende projecten in de meest verscheidene bezettingen.

De musici van Brussels Philharmonic zijn virtuoos en veelzijdig - als Solisten van Brussels Philharmonic spelen ze dan ook een breed repertoire, van barok tot hedendaags, van conceptueel tot film, van grote klassiekers tot onverwachte cross-overs. Net als bij de concerten van Brussels Philharmonic willen de solisten mensen samenbrengen rond muziek, soms op onverwachte plekken en momenten, en het meemaken van live muziek tot een uitzonderlijke ervaring maken.

De Solisten van Brussels Philharmonic verzorgen regelmatig concerten en opnames in samenwerking met het Vlaams Radiokoor en Brussels Philharmonic, en staan daarnaast regelmatig op het programma van verschillende culturele en andere partners. 

brusselsphilharmonicsoloists     brusselsphilharmonicsoloists

LINE UP 

Brussels Philharmonic Soloists 

Alissa VAITSNER, Annelies BROECKHOVEN & Gillis VELDEMAN, eerste viool / premier violon / first violin - Anton SKAKUN & Aline JANECZEK, tweede viool / second violon / second violin - Stephan UELPENICH & Hélène KOERVER, altviool / alto / viola - Julius HIMMLER & Kirsten ANDERSEN, cello / violoncelle / cello - Dominique BODART, trompet / trompette / trumpet - Pieter PELLENS, altsaxofoon / saxophone alto / alto saxophone - Alexandre MAINZ, trombone / trombone / trombone

 

 
 Al'Fanamenco

Als voorprogramma kan u genieten van een prachtig optreden van Al'Fanamenco. Laat je meeslepen door de duende van flamenco en de Arabische melisma's van Marokkaanse chaabi! Gedreven door de eeuwenlange gemeenschappelijke geschiedenis, een gemengde identiteit en een rijke cultuur die zich aan beide zijden van de Middellandse Zee ontwikkelde, onthult Al'Faamenco de ziel van twee muzikale stromingen die geen geheimen meer voor elkaar hebben. Gedragen door twee zangers met sterke en subtiele klankkleuren, vloeien, kruisen en bloeien de nummers op een intense manier in elkaar.

Souhaila Riyahi     Kawtar Abdoune

LINE UP

Vanesa DIAZ GIL & Souhaila, zang - Raul CORREDOR, gitaar - Adil BENHSAIN, ‘oud - Kawtar ABDOUNE, darbouka - Romain DUYCKAERTS, cajon

In samenwerking met

cinemamed

museejuif

CCJM