Agenda

GENTSE FEESTEN

Imane Guemssy & Kosmo Sound
Imane Guemssy

Darna on tour

Darna strijkt met DARNA ON TOUR neer op de Gentse Feesten 2023! Op donderdag 20 juli staat Imane Guemssy met Kosmo Sound op het groot podium van het Walter de Buckplein, bij Sint Jacobs. Op zaterdag 22 juli kan je dan weer in het Baudelohof genieten van de Gnawaband The Grey Stars en de muziek van Mohamed Mesbahi. Voor elk wat wils!

Nu donderdag 20 juli om middernacht Bij Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten: de Brussels-Marokkaanse Gnawa-Diva Imane Guemssy en de Gentse psy-sound van Kosmo Sounds! Een kosmische muzikale brug tussen Vlaanderen en Marokko, live in Gent! #darnavzw #darnaontour #gf2023

Imane Guemssi & Kosmo Sound

Donderdag 20 juli 2023
00:00 - 01:00
Walter De Buckplein, bij Sint Jacobs

 

Over de artiesten

 

Imane Guemssy

Imane Guemssy, een getalenteerde jonge muzikante afkomstig uit Casablanca, staat deze Gentse Feesten in de schijnwerpers met haar het optreden met Kosmo Sound. Vanuit haar diepe passie voor gnawamuziek legde ze zich toe op het creëren van een eigentijds repertoire door gebruik te maken van de ritmes en zanglijnen die inherent zijn aan deze traditionele muziekstijl.

Imane Guemssy's muzikale reis begon toen ze nog piepjong was en op school zat. Ze ontdekte in Casablanca de gnawa-ceremonies, ook wel bekend als lila's. Hoewel deze ceremonies voornamelijk door mannelijke muzikanten werden bezocht, werd Imane verwelkomd door vooraanstaande mâalems zoals Hmida Boussou en Mahmoud Guinea, die haar introduceerden in de wereld van gnawa-muziek. Ze leerde er verschillende instrumenten bespelen, waaronder de guembri (een traditionele luit) en percussie-instrumenten zoals de krakeb en t'bel.

Voor dit optreden van Kosmo Sound vult Imane Guemssy de opzwepende jazz van de band aan met haar unieke en betoverende sound. Een samenspel welke een harmonieuze fusie vormt van Kosmo Sound's energieke stijl en Imane's eigentijdse interpretatie van gnawa-muziek. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden, die zowel inspirerend als dansbaar is.

De preproductie van haar nieuwe album met Kosmo Sound wordt versterkt door de productionele ondersteuning van Darnaphone, de thuisstudio van het Vlaams Marokkaans Huis. Dit illustreert de waarde die wordt gehecht aan culturele uitwisseling en samenwerking tussen verschillende muzikale achtergronden.

Zak dus dit jaar af naar de Gentse Feesten voor Darna on Tour en mis niets van deze deze bijzondere samenwerking tussen Kosmo Sound en Imane Guemssy!

Meer weten?

Imane Guemssy


Kosmo Sound

Wanneer bassist Mattias Geernaert en drummer Marius Couvreur mekaar een zoveelste keer tegen het lijf lopen in de Gentse dub scene beslissen ze maar om zelf een project binnen het genre op poten te zetten. Enkele jamsessies met gelijkgezinde collega’s later werd Kosmo Sound geboren. Door de bijdrage van gitaristen Edmund Lauret en Cyriel Vandenabeele, keyboardspeler Bos Debusscher en saxofonist Ambroos De Schepper ontstaat een heerlijke frisse sound die wel schatplichtig is aan de dub maar niet voor één gat te vangen is. Met een achtergrond in de jazz creëert Kosmo Sound een opzwepend, dansbaar en eclectisch universum met strakke grooves, oosterse klanken en spacy geluidseffecten. Improvisaties en uitgestrekte melodieën nemen de luisteraar mee op een trip doorheen hun kosmos. In 2019 werden ze gekroond tot winnaar van Soundtrack.

Al meermaals toerde het sextet in de UK, belangrijke broeihaard van de dub. Daar ontstond de inspiratie voor het full album Antenna in 2020 (gemixt door Koen Gisen). De ultieme erkenning kwam er toen hun singles gemixt werden door dub legendes Daniel Boyle en Alpha & Omega en ze de voorprogramma’s mochten verzorgen van Adrian Sherwood en The Twinkle Brothers. Met hun sound willen ze de grenzen blijven aftasten, maar één zekerheid blijft: Kosmo Sound wil elke dansvloer in een zwetende, dubbende en broeierige vleeshoop veranderen.

KosmoSound

PARTNERS

In samenwerking met Trefpunt FestivalZephyrus Records en Kosmo Sound. Met dank aan de Vlaamse Overheid en de Marokkaanse Overheid.

Logobar GF