Agenda

DARNA DIGIFEST

MXDO & Flandria Express (met MANdolinMAN)
MXDO_Driss

Invites

Darna Fest

In afwachting van Darna Fest 2021 presenteert Darna alvast twee concerten in de Ancienne Belgique. MXDO, het gelegenheidsensemble van MetX, en MANdolinMAN van Flandria Express geven er op 15.05 het beste van zichzelf!

FLANDRIA EXPRESS - MANDOLINMAN

Flandria Express nodigt de groep MANdolinMAN uit om de Marokkaanse muziek te (her)ontdekken, vertrekkende vanuit de Vlaamse volksmuziek. Een ongekende en onwaarschijnlijke ontmoeting tussen twee traditionele muzikale universums. In deze eerste fase van het project maakt het mandolinekwartet een tussenstop in Noord-Marokko om er enkele melodieën uit het Arabisch-Andalusische repertoire te verkennen. Een muzikaal project met de steun van Darna vzw.

MANdolinMAN is een Belgisch mandolinekwartet, gespecialiseerd in traditionele Vlaamse melodieën. De groep werd opgericht in 2011 en trad sindsdien op in België, Nederland, Canada, Brazilië en Schotland. Hun eerste album "Old tunes, dusted down" is een muzikaal eerbetoon aan Hubert Boone, die mee aan de basis lag van de Vlaamse, en in grote mate ook van de Belgische, ‘revival’ van de instrumentale volksmuziek.

Zijn zoon, Andries Boone, startte het MANdolinMAN-project. Samen met handlangers Maarten Decombel, Dirk Naessens en Peter-Jan Daems brachten ze de muziek van Andries' vader weer tot leven. Op dit bekende instrument, de mandoline, klinken de 'lokale' melodieën van kleine Vlaamse dorpjes, tijdloos en universeel.

MXDO - METX DIASPORA ORCHESTRA

MXDO is het gelegenheidsensemble waarin onze MetX muzikanten enkele gasten uitnodigen. Voor Darna @ AB hebben ze gekozen voor een unieke gnawa-jazz formatie. 

Driss Filali is een mâalem, een gnawa-meester, en een van de sleutelfiguren onder de muzikanten uit de Marokkaanse diaspora in Brussel. Hij speelt o.a. bij de gnawa-jazz groep Marockin 'Brass en is co-artistiek coördinator bij het gnawa-opleidingsproject Karkaba. Luc Mishalle is een saxofonist met een zeer eigenzinnig parcours. Als oprichter van MetX (voorheen De Krijtkring), coördineert hij verschillende groepen en helpt hij mee met de organisatie van evenementen. Ook de befaamde Brusselse krakeb en t'bel-muzikant Hicham Bilalizangeres Hanane Abdallah en saxofonist Grégoire Tirtiaux sluiten aan bij dit fusionensemble om U tegen te zeggen. 

Luc Mishalle en Grégoire

Hicham Bilali