Agenda

Nass El Ghiwane - Allal Yaala

Muziekpublique, Brussel
NassElGhiwane_
Vandaag zijn twee voormalige leden van de groep, Allal Yaala en Redouane Raifak, terug met 'Nass El Ghiwane - Yaala Allal', een gloednieuw transgenerationeel project in pure Ghiwani-stijl. Op 26 januari 2023 in Muziekpublique in Brussel!

NASS EL GHIWANE

Concert in eerbetoon aan Allal Yaala

Nass El Ghiwane, door de Italiaans-Amerikaanse regisseur Martin Scorsese ook wel "The Rolling Stones of Africa" ​​​​genoemd, is een Marokkaanse muziekgroep die in de jaren ‘70 ontstond in Casablanca, in de wijk Hay Mohammadi, een van de armste buurten van de stad. De inspiratie voor hun muziek halen ze uit de genres Aïta, Gnaoua, Hmadcha en Jilala, en is doorspekt met geëngageerde en poëtische teksten die de malaise van de toenmalige Marokkaanse jeugd weerspiegelen. Ze brachten een revolutie teweeg in de Marokkaanse- en Maghreb-muziek en drukten een onuitwisbare stempel op het culturele landschap van Marokko.

De Ghiwani-stijl is een subtiele mix van poëzie, populaire of geëngageerde liedjes, dewelkde muzikaal ondersteund door de Gnawa-trance en doorvlochten met guembri en banjomelodiën.

Het werk van Nass El Ghiwane werd gebruikt door veel filmmakers, schrijvers en musicologen en had een diepe invloed op vele muzikanten uit die tijd, zoals onder meer Jimi Hendrix, Bob Marley, the Stones, en Robert Plant.

 

PRAKTISCH

 

LINE-UP

Allal YAALA; zang, Luth - Redouane RAIFAK; zang, guembri - Moustapha CHIHAB; zang, bendir - Abderrahman EZOUBAIHI; zang, banjo - Youssef MESTAOUI; zang, percussie - Abderrahim CHIHAB; zang, percussie.

Nass El Ghiwane

Nass El Ghiwane

MET STEUN VAN 

Royal Air Maroc

IN SAMENWERKING MET

CorsoMuziekpublique, Nakhla & FMV

FMV
Nakhla

Vlaanderen / Verbeelding werkt