Agenda

Aljudhur

Podcast met Saïda El Bajaj
Aljudhur
Sinds 2021 produceert BRUZZ ism Darna Aljudhur, een podcast gemaakt door Saïda El Bajaj. Hierin spreekt ze met bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun Marokkaanse wortels.

Aljudhur. Dat is de nieuwste podcast van BRUZZ in samenwerking met DARNA vzw. Aljudhur betekent zoveel als "geworteld" of "roots" in het Arabisch, en dat thema staat centraal in deze podcast. BRUZZ-medewerkster Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal; over het laveren tussen twee culturen en het overwinnen van obstakels.

Saïda El Bajaj al heel wat gasten gestrikt en die elk apart in een aflevering de kleren van het lijf gevraagd. Het gaat om mensen die een link hebben met Brussel, maar er niet noodzakelijk meer wonen. In de podcasts komen levens­verhalen aan bod van mensen van verschillende pluimage maar met één gemeenschappelijke noemer: hun Marokkaanse afkomst. Passeerden onder meer al de revue: journaliste Loubna Khalkhali, Groen-parlementslid Imade Annouri, voormalig 2 Fabiola-­zangeres Zohra Aït Fath, expert politiegeweld Yassine Boubout en Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani. Maar ze had ook diepgaande gesprekken met onder andere Fouad Gandoul, Fikri El Azzouzi, en Rachida El Garani. 'Geslaagde' mensen dus, die zoekende zielen tot voorbeeld kunnen strekken.

De Standaard Weekblad vermelde de podcast in hun wekelijkse tips met de beste podcasts van het moment.

 

 

Podcast

Beluister alle podcasts hier

 

 

SEIZOEN 2

 

Aljudhur met Samira Azabar: 'Een hoofddoek dragen is voor witte mensen vaak beangstigend'

24/06/2022 - Samira Azabar is sociologe en onderzoekster in de politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

Aljudhur met Jihad Van Puymbroeck: 'Mijn naam staat voor wie ik ben'

17/6/2022 - Jihad Van Puymbroeck heeft een Marokkaanse moeder en een Belgische vader die zich bekeerde tot de Islam. Haar naam zorgde eerder online voor heel wat commotie, maar ze draagt die naam met trots.

Aljudhur met Nawal Farih: 'Als politicus kan je je normen en waarden snel verliezen' 

10/6/2022 - Nawal Farih is federaal parlementslid voor CD&V. Ze is geboren in Frankrijk, maar groeide op in Genk in een gezin met vijf kinderen. Haar rechtvaardigheidsgevoel deed haar in de politiek stappen.

Aljudhur met Yasmina El Messaoudi: 'Als kind vond ik het vreselijk om Marokkaanse te zijn'

03/6/2022 - Yasmina El Messaoudi is journaliste. Dit jaar publiceerde ze haar debuutroman 'Straatkat', waarin ze haar verhaal vertelt over het afscheid van haar moeder die overleden is aan pancreaskanker.

Aljudhur met Fatima Lamarti: 'Je ouders achterlaten is heel erg moeilijk'

27/5/2022 - Fatima Lamarti (Vooruit) is schepen voor Sociaal Beleid en Gelijke Kansen in Vilvoorde. Ze studeerde ooit haartooi, maar zette op jonge leeftijd en zonder ervaring de stap naar de politiek.

Aljudhur met Farida Lamkanfi: 'Behoren tot meerdere culturen is een verrijking' 

20/5/2022 - Farida Lamkanfi is huisarts en expert in diabetes. Haar ouders verhuisden in de jaren zeventig naar België. Lamkanfi is de oudste van acht kinderen en woont al meer dan twintig jaar in Molenbeek.

Aljudhur met Fouad Gandoul: 'Sicilianen zijn zoals Marokkanen'

13/5/2022 - Fouad Gandoul komt uit een arbeidersgezin en groeide op in Genk tussen Italianen en Catalanen. De interesse voor politiek kreeg hij van zijn ouders mee, die verhuisden van Casablanca naar Limburg.

Aljudhur met Arbi El Ayachi: 'Mensen laten lachen is het beste gevoel dat er is' 

06/5/2022 - Comedian Arbi El Ayachi ziet comedy als een manier om iets te vertellen en om voor verbinding te zorgen. Als comedian moet je met alles kunnen lachen, al is er wel een grens die hij niet overschrijdt.

Aljudhur met Fatima Abbach: 'Deel altijd liefde, want dat kan je niet kopen'

29/4/2022 - Aljudhur is een podcast van BRUZZ en DARNA vzw. De gast van deze week is Fatima Abbach die elk jaar de Diwan Awards organiseert, een prijsuitreiking voor succesvolle Belgen van Marokkaanse origine.

Aljudhur met Fikry El Azzouzi: 'Als ik mijn geloof was afgevallen, had ik beter verkocht'

22/4/2022 - Aljudhur is een podcast van BRUZZ en DARNA vzw. In dit nieuwe seizoen is schrijver Fikry El Azzouzi te gast voor een gesprek over zijn roots, religie en nieuwe boeken waar hij momenteel aan werkt.

SEIZOEN 1

 

Aljudhur met Rachida El Garani (Aflevering 10): 'Het is je omgeving die je wijst op wie je moet zijn' 

03/12/2021 - 'Aljudhur' of 'roots' is de podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met tien bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze aflevering:

Podcast Aljudhur (9) met Mohamed Ridouani 

26/11/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze aflevering: Mohamed Ridouani.

Podcast Aljudhur (8) met Yassine Boubout: ‘Ik hou van Brussel. Hier zijn mensen sociaal’ 

19/11/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze aflevering: Yassine Boubout.

Podcast Aljudhur (7) met Zohra Aït-Fath: ‘Mijn roots maken wie ik ben’ 

12/11/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze aflevering: Zohra Aït-Fath.

Podcast Aljudhur (6): 'Iedereen met migratieroots heeft wel al last gehad van racisme' 

05/11/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. Deze aflevering: gemeenteraadslid Imade Annouri.

Podcast Aljudhur (5): journaliste Loubna Khalkhali 

30/10/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. Deze aflevering: journaliste Loubna Khalkhali

Podcast Aljudhur (4): ondernemerskoppel Rachid Lamrabat en Fatima Llouh 

22/10/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. Deze aflevering: Rachid Lamrabat en Fatima Llouh

Podcast Aljudhur (3): Saïda in gesprek met auteur Nadia Dala 

16/10/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze aflevering: auteur Nadia Dala.

Podcast Aljudhur (2): Saïda in gesprek met kunstenaar Charif Benhelima

08/10/2021 - Aljudhur of 'roots' is de nieuwste podcast van BRUZZ en DARNA. Saïda El Bajaj sprak met 10 bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze aflevering: kunstenaar Charif Benhelima.

Podcast Aljudhur (1): Saïda in gesprek met YouTube-ster Mymy 

01/10/2021 - In de podcast Aljudhur gaat Saïda in gesprek met bekende Belgen met Marokkaanse roots over hun levensverhaal. In deze eerste aflevering: Youtube-ster Mymy.

Saïda El Bajaj plaveit in nieuwe podcast de weg voor Marokkaanse Belgen

19/9/2021 - Aljudhur ofte 'roots'. Dat is de naam van de podcast waar Saïda El Bajaj vanaf 24 september op BRUZZ mee uitpakt. Bekende Belgen met Marokkaanse roots vertellen er hun levensverhaal.