Agenda

Darna Expo: JOLA

Hidden gnawa in Brussels
Gnawa - jola
Expo

Expo

Expo gratis toegankelijk tot eind september - Elke werkdag van 10u - 17u

De Gnawa zijn een broederlijke gemeenschap in Marokko die bekend staat om zijn rituele en muzikale praktijken die animisme, islam, voorouderverering en verering van heiligen met elkaar vermengen. Brussel wordt nu beschouwd als de Europese hoofdstad van de Gnawa: er wonen momenteel ongeveer veertig muzikanten.

Het project "Jola", gecoördineerd door musicologe Hélène Sechehaye- in samenwerking met Darna en Muziekpublique, brengt voor het eerst Brusselse m'allemin (meesters) en koyo (muzikant-dansers), samen op een album, dat in het voorjaar van 2020 is uitgebracht. In het Marokkaans-Arabisch dialect duidt 'jola' een noodzakelijke stap aan in de initiatie tot het 'tagnawit', "de weg van de Gnawa". Elke leerling volgt de sporen van een bevoorrechte meester, maar zijn opleiding wordt pas als voltooid beschouwd wanneer hij de "tour" van stad naar stad heeft gemaakt om andere muzikanten te ontmoeten, andere technieken te leren en andere klankwerelden te ontdekken.

De fototentoonstelling brengt het werk van Dieter Telemans, een fotojournalist wiens werk onder meer is gepubliceerd in The New York Times, The Independent en National Geographic. In 2017 ontving hij de Nikon-prijs voor beste Belgische nieuwsfotografie. Dieter is al bijna twintig jaar betrokken bij de projecten van Muziekpublique en maakt portretten van muzikanten uit de hele wereld, die zich intussen in Brussel gevestigd hebben. Dankzij zijn scherpe oog en zijn gevoeligheid weet Dieter uit de gezichten en blikken verhalen te vertellen en vast te leggen, die we terugvinden in de muzikale albums. 
Zo legde Dieter de portretten van de 17 Marokkaans-Brusselse kunstenaars vast die aan het album "Jola" hebben meegewerkt, op beeld.