Calendar

Het reisverhaal van Ibn Battûta

Vanaf 15u00 @ Brusselse Boekenbeurs
Les voyages d'Ibn Battuta

Book Club

Expo

Expo

Darna Book presenteert ‘Het reisverhaal van Ibn Battûta’ op de Brusselse Boekenbeurs. De strip verteld het verhaal van de islamitische Marco Polo van de XIVe eeuw, één van de grootste reizigers in de geschiedenis. Het meeslepende verhaal van Lotfi Akalay werd geïllustreerd met aquarellen van Joël Alessandra, die zelf reizend kunstenaar is. Met voorwoord van Ali Benmakhlouf.
Darna nodigt u uit om mee te reizen, in de voetsporen van Ibn Batutta. Ontdek de originele aquarellen van Alessandra tijdens de expo in onze zalen in de Steenstraat 25-27 in Brussel. Deze expo wordt ingeleid door journalist Eddy Caekelberghs en in aanwezigheid van kunstenaar Joël Alessandra, met een online interview.
Expo te bezichtigen van 11/05 tot en met 28/5 op dinsdag, woensdag en donderdag van 16:00 tot en met 19:00.
In het kader van de Brusselse Boekenbeurs is de expo ook te bezichtigen zaterdag 15/05 tussen 15:00 en 19:00.
Nadien zijn geplande bezoeken voor organisaties, groepen, e.d. mogelijk.
Ibn Battuta1
Ibn Battuta2

Het reisverhaal van Ibn Battûta

Wanneer Ibn Battûta in 1354 terugkeert naar Fez in Marokko, heeft hij een tocht achter de rug die negenentwintig jaar geduurd heeft. Wat in 1325 begon als een bedevaartstocht naar Mekka, leidde de avonturier uiteindelijk naar alle uithoeken van de wereld: Afrika, Spanje, India, de Malediven en zelfs China. Deze islamitische Marco Polo – die amper gekend is in Frankrijk – is een van de grootste reizigers uit de geschiedenis. Ibn Battûta, die geboren werd in Tanger, ligt zelfs aan de grondslag van de erkenning van het reisverhaal als literair genre in de XIVe-eeuwse islamitische wereld door de publicatie van zijn “rihla”, wat reis betekent en de basis vormt voor deze bewerking. In 1998 wijdde de Marokkaanse journalist en schrijver Lotfi Akalay al een boek aan deze ontdekkingsreiziger die hij als de “eerste toerist ter wereld” beschouwt. In zijn boek neemt Lotfi Akalay de controversen rond de tekst onder de loep door een licht te werpen op de verkeerswijzen in de islamitische wereld van die tijd. Het stripverhaal opende nieuwe mogelijkheden voor zijn ambities: de mise en abyme van het originele verhaal door de tekenaar vanuit het oogpunt van Ibn Battûta creëert de illusie van een stapsgewijs reisverslag waarin schetsen en aquarellen elkaar afwisselen. Een verhelderende tocht die historisch realisme en het onirisme van het verhaal verenigt.

IbnBattutaOrigin3
IbnBattutaOrigin2

Lotfi AKALAY

Lotfi Akalay wordt in 1943 geboren in een familie in Tanger. Hij is niet bang om zijn mening te uiten en wordt daardoor een bekend figuur in Tanger, een status waar hij zelf maar al te graag mee spot. Van 1990 tot 1994 schrijft hij humoristische kronieken voor het linkse dagblad voor de arbeidersklasse Al Bayane. Later maakt hij de overstap naar La Vie Économique, de spreekbuis voor de zakenwereld. Charlie Hebdo publiceert in de zomer van 1995 een van zijn novelles, Le Candidat, in serievorm. In mei 1996 brengt Lotfi Akalay bij Éditions du Seuil zijn eerste roman Les Nuits d’Azed uit, die in verschillende talen vertaald wordt. In 1997 schrijft hij columns voor het maandblad Femmes du Maroc. In juni 1998 volgt een boeiend reisverhaal van de “eerste toerist ter wereld”: Ibn Battouta, Prince des voyageurs, uitgegeven door Le Fennec (een uitgeverij in Casablanca). Lotfi Akalay was daarnaast directeur van het reisbureau Calypso. Hij overleed op 18 december 2019.

 

AKALAY

 

Joël ALESSANDRA

Joël Alessandra, die geboren werd in Marseille in 1967, is een onvermoeibare verteller. In zijn reisverslagen en fictiealbums geïnspireerd op verre contreien, bestudeert hij zowel de wereld als de diepte van de menselijke ziel. Zijn meeslepende, diepzinnige en levendige aquarellen die hij regelmatig gebruikt als illustraties, maken hem tot een van de grootste aquarellisten van het moderne stripverhaal. Onder andere Retour du Tchad (2010) en Ennedi, la beauté du monde (2012) zijn van zijn hand en werden beide genomineerd voor de Grand Prix Michelin van het Festival International du Carnet de Voyage van Clermont-Ferrand. Daarnaast maakte Joël Alessandra ook een bewerking in 3 delen van de roman van Amin Maalouf, Le Périple de Baldassare en Errance en mer Rouge (2014), een werk dat op het festival van Nîmes de prijs kreeg voor het beste album. Er volgde in 2017 ook een reisboek over Oost-Afrika, Abyssinie, en in 2020 La Force des Femmes, een geëngageerd boek ter ere van de vrouwen van Afrika en de Maghreb. 

 

Joel Alessandra.